6 adet sonuç bulundu

Arama

Probiyotik İçecek

Probiyotikler Nedir? Neden Önemlidir?

Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır. Yeterli miktarda olduklarında yaşadıkları vücuda fayda sağlarlar, diğer zararlı bakterilerin tam tersine hem sindirim hem boşaltım sistemimizin daha iyi çalışmasından sorumludurlar ve özellikle K vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin üretimini bedenimiz içerisinde sağlamaya devam ederler. Sindirim sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Probiyotik Gıda Hangi Özellikleri Taşımalı?

  • İntestinal sisteme kolonize olabilen canlı organizmalar içermeli
  • Canlılığını koruyabilmeli
  • Gastrik asit ve safra asitlerine dayanabilmeli
  • Konakçı** sağlığına katkıda bulunmalı ve iyileştirme etkisi olmalı
  • Konağa özgül suşlar*** olmalı
  • Konak için patojen, karsinojenik ve toksik olmamalı, güvenli olmalı
  • Normal florayı bozmamalı

Probiyotik Prebiyotik Derneği, SEK Probiyotik’i öneriyor

SEK Probiyotik Nedir?

SEK Probiyotik, yoğurt kültürü ile üretilen ve bir porsiyonu 2,5 milyar kob probiyotik bakteri içeren bir içecektir. SEK Probiyotik çeşitleri, içerdikleri probiyotik bakteriler sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

SEK Probiyotik’in Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

  • İçerdiği probiyotik bakteriler güvenilir bir firma olan Chr. Hansen’ın markalarıdır.
  • İçerdiği BB-12 ve LA-5 probiyotik bakterilerin, bağırsak fonksiyonları üzerine olumlu etkileri olduğuna dair bilimsel çalışmalar vardır.
  • Fonksiyonel içecek olmasının yanı sıra lezzetli bir ara öğün alternatifidir.
  • Sütten gelen protein ve kalsiyum açısından zengindir.
  • Yoğurt kültüründen üretilmektedir, kefir değildir. Bununla birlikte, ürün faydası açısından kefir ile benzer fonksiyona sahiptir.

Bir İçecek veya Gıda Nasıl Probiyotik Olur?

Bir içecek ya da gıdanın probiyotik olabilmesi için probiyotik özelliklerinin yanı sıra gıdanın en az 106 kob/g canlı probiyotik mikroorganizma içermesi gerekir. Ayrıca bir Probiyotik bakterinin bir hastalık üzerine yararlı etkisi türe değil sadece suşa aittir. Suş bakterinin cins ve türden sonra yazılan rakamsal kodlardır. Bunlar insan orijinli olduğu için güvenilirdir. Aynı türün farklı suşlarının farklı etkileri vardır. Probiyotik içeren ürünlerin etiketlerinde cins, tür ve suş yazılmalıdır. Böylece bilimsel yönden ne olduğu açıkça ifade edilir. Bu tür probiyotik ürünlerde probiyotik mayası veya probiyotik kültürü gibi genel ifadeler yazılırsa içeriğin ne olduğunu anlayamayız. Ürün etiketlerinde miktar yazılmalıdır. Probiyotik içeceklerin içine ayrıca "prebiyotik" denilen doğal lif kaynaklı oligasakkaritler katılarak probiyotiklerin sağlığa faydalı etkisi daha fazla hale getirilir. Prebiyotikler ise probiyotiklerin yiyeceğidir ve probiyotiklerin canlılığını, aktivitesini arttırırlar.

Kaynakça

** Biyolojide, parazit barındıran ya da birbirlerine barınma ve beslenme sağlayan simbiyotik ilişkili konakçı organizmalardır.
*** Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨Suş¨ denebilir. Farklı suşlar arasında, ilaçlara, dış etkilere dayanıklılık vs. özellik değişiklikleri olabilir.